INFORMATIKAI SZAKKÖR 4.

2015. október 1-én 17 órakor megtartottuk negyedik informatikai szakkörünket a Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskola irodájában Szabadosné Kovács Krisztina vezetésével, melyen 11 tanulónk vett részt. A foglalkozáson olyan internetes oldalakkal ismerkedtek meg a gyerekek, amelyekről ingyenesen lehet kottákat letölteni. Először a kotta.lap.hu oldalt néztük meg, ahol különböző hangszerekre kerestünk kottákat. Utána a 8notes.com oldal bemutatása következett. A programban különböző szempontok szerint kerestünk. Először a gyerekek által tanult hangszerekre (gitár, furulya, fuvola, zongora, trombita, melyeket kis képre kattintva lehet kiválasztani) kerestünk, és megállapítottuk, hogy a megjelenő listán a szerző és a mű címe mellett a nehézségi fokozatot is jelzik (4 nehézségi fokozat, különböző színekkel jelölve). Ezután zenei műfajra (mi klasszikus műfajra), végül zeneszerzőre is kerestünk.  Itt kiválasztottunk egy konkrét művet – a mindegyikük által ismert Bach: Menüett-et -. A megjelenő kottakép felett lévő ikonok lehetőséget adtak a mű meghallgatására, akár a tempó megváltoztatásával is, valamint a kotta nyomtatására is. Ezután a kottakép alatt található listából minden tanuló kiválasztotta a saját hangszerét és kinyomtatta magának a mű zongorakíséretes kottáját.

Hegedüs Szonja: Nem tudtam, hogy az interneten kottákat is lehet találni és még ki is lehet nyomtatni őket. Tetszik, hogy ilyeneket is tanulhatok a Zeneiskolában.

Németh Ákos: Nagyon jó, hogy megismertem ezeket az oldalakat, otthon is próbálok majd gitárkottákat keresni. Érdekes volt a foglalkozás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA